RV Scaldis nieuws

Nieuws

19 Jan 2019

Wanneer is er nou een vaarverbod?


Koning Winter doet eindelijk zijn intrede in Nederland... Elfstedenkoorts slaat toe...dus hier zijn nog even de regels over wel/geen* vaarverbod. *Streep door wat niet van toepassing is.

Regel no 1: Gebruik je gezond verstand. En anders maar je boerenverstand. Dus als het precies 0,0 °C is maar ook windkracht 5...het mág allemaal wel, maar doe het gewoon niet. En met windkracht 6 een boot naar buiten dragen...ook geen goed idee. Of met dichte mist waarbij je de overkant nog net ziet precies een half uur voor zonsopgang het water op gaan: liever niet.

Categorie: General
Schaatsen bij Scaldis 028.jpg

Scaldis, vaarregels, richtlijnen, adviezen , handhaving 2017/2019

Windkracht: bij een windkracht van 6 Beaufort of harder mag er niet gevaren worden met alle typen boten.

Mist: Er mag niet geroeid worden wanneer het zo mistig is dat men het onderkomen van de scouts niet meer kan zien vanuit de roei

Onweer: Geen boten het water op bij onweer of onweersdreiging

Licht / donker: Er mag niet in het donker geroeid worden, dat wil zeggen na zonsondergang en voor zonsopgang

Temperatuur: Geen houten materiaal het water op als de dagtemperatuur in Zeeland niet boven
de 5 graden komt (teletekst, Nederland 1, provincie Zeeland of www.rvscaldis.nl), of als vorst in
de lucht is

Vorst: Geen boten het water op als het vriest en/of als er ijs ligt.

Watertemperatuur: < 5˚ C: Geen skiff & C1 het water op als de watertemperatuur lager is dan 5˚C

Roeiwijzer

Let verder op:

Gladheid

Bij temperaturen rond het vriespunt of bij vorst aan de grond kan het voorkomen dat het terrein voor de botenloods na het afspoelen van de boten met de waterslang spiegelglad wordt. Dit is erg gevaarlijk voor mens en materiaal!. Houd hier rekening mee. Maak je boot in zo'n situatie schoon met weinig water (emmer) en een spons. In de werkplaats staat een voorraadje strooizout. Mocht je gladde bestrating aantreffen, strooi er dan wat zout op.

Ga ook niet roeien als je de helling afglibbert als gevolg van sneeuw of ijs. Begin altijd met het controleren van de situatie en zonodig wat zout te strooien alvorens een boot in het water te leggen. De kunststof matten kunnen verraderlijk glad zijn. Voor je het weet kom je met de boot ongelukkig ten val met alle nare gevolgen van dien.

 

Kleding

De isolatiewaarde van kleding is vooral in de winter belangrijk. Thermokleding blijft isoleren, ook als het nat is. Natte katoenen kleding kan snel onderkoeling opleveren. Roei op koud water liever niet met blote armen of benen. Verschillende laagjes kleding verdient de voorkeur boven één dikke laag.

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Draag als boegroeier of als skiffeur bij voorkeur fluorescerende bovenkleding. Aan de kapstok in het clubhuis hangen fluorescerende hesjes voor algemeen gebruik.

 

Algemeen

Ondanks alle regels geldt natuurlijk: blijf goed nadenken over de risico's die je ten aanzien van jezelf of de boot neemt. Schroom niet om onder twijfelachtige weersomstandigheden een gemakkelijker boottype te nemen.

 

Voor iedereen een veilige en plezierige roeiwinter!!