RV Scaldis nieuws

Nieuws

20 Jan 2017

SPORTEN HEERLIJK ALS UITLAATKLEP


Roeien grootste passie Zierikzeese Simone van der Veen

Genoeg water op en rondom Schouwen-Duiveland, maar roeiers of roeisters zijn een zeldzaamheid. En al helemaal geen geboren eilanders. Daarom zijn ze des te bijzonder als ze boven komen drijven. Simone van der Veen is er zo eentje. In 2016 verbaasde ze bij een skiffwedstrijd in Amsterdam. En dat motiveert. Voor de 53-jarige.

Categorie: General
Simone.jpg

Er valt nog een lichte mate van teleurstelling bij Simone van der Veen te bespeuren als de wedstrijd op de Amstel ter sprake komt. “Negen seconden achter de nummer één op een afstand van bijna acht kilometer”, zegt ze. De roeirace voor individuen op de Amstel betreft de Skiffhead, een wedstrijd van niveau waaraan ze bij de vrouwenveteranen meedeed, “Het is een race met meerdere bochten. Je kunt er heel veel tijd mee winnen als je goed kunt sturen. Ik had een aantal jaren niet meegedaan en moest veel inhalen. Bij een bocht heb ik een aantal uitlatingen gedaan die ik anders nooit doe”, verontschuldigt ze bijkans. “Ik wilde erlangs. Dat kost dan seconden.” Het was liefst 25 jaar geleden dat Simone van der Veen deelnam aan de skiffwedstrijd. De hernieuwde kennismaking smaakt echter naar meer. “Ik ga er weer voor trainen”, klinkt ze vastberaden. Dat had ze ook gedaan voor de Paul Venemans-Prijs (PVP), een jaarlijkse wedstrijd met vieronderdelen: schaatsen, wielrennen, hardlopen en roeien. Aan de hand van deze disciplines wordt er een klassement opgemaakt. “Ik had er echt wel voor getraind, maar was vlak ervoor ziek geweest.”

Het is niet toevallig dat Simone van der Veen, in het dagelijks leven ZZP’er van SimoWijzer, aan de PVP wilde deelnemen. Naast roeien houdt de geboren Arnhemse zich wekelijks bezig met hardlopen (zo`n 8 kilometer), wielrennen (40 à 45 kilometer) en roeien op de ergometer (30 tot 45 minuten). “Ik vind het een heerlijke combinatie.” Ergens is de sportieve drang wel frappant omdat ze in haar jeugd niet of nauwelijks sportte. “Op de middelbare school heb ik aan basketbal gedaan. Mijn zus was heel sportief: zij ging naar de sportacademie.

Toen mijn broer, die drie jaar ouder is, ging studeren, is hij gaan roeien. Toen ik ben gaan studeren in Wageningen, ben ik ook in de boot gestapt en er niet meer uitgekomen. Als het virus je eenmaal te  pakken heeft, zit je er aan vast.” Het maakt Simone van der Veen weinig uit in welke discipline ze uitkomt: in de skiff, dubbeltwee of dubbelvier. Met een laatst genoemde boot, waarin een vrouw van haar leeftijd en twee jonge meiden, kende ze succes op de Dommelregatta (Den Bosch), de Abeelenrace (Middelburg) en de Ganze Regatta in Goes. Eenmaal per week is ze in laatstgenoemde plaats te vinden waar ze traint bij roeivereniging Scaldis op het kanaal tussen Goes en Wilhelminadorp. “Ik vind sporten heerlijk als uitlaatklep. Ik werk. Dan heb je nog dit, nog dat, druk druk. Dan ga ik wel eens eerst sporten en dan werken. Sta er eerder voor op. Sporten geeft energieen dan kun je weer verder. Het is ook goed voor je hersenen. Sporten is niet alleen voor je spieren, met roeien gebruik je alles.”

Bron: wereldregio 20 januari 2017 jaargang 11 week 3