RV Scaldis nieuws

Nieuws

26 Mar 2017

Vaarwel Schaar! Welkom Goessche Diep


Afgelopen zaterdag hebben Els & Rianne een nieuwe gladde vier gedoopt. Deze kunstof boot vervangt zijn houten voorganger "de Schaar" die dankzij prima onderhoud van de matcie (In het bijzonder Joost Wolsing) een volgend leven bij een Poolse roeivereniging tegemoet gaat.

Categorie: General
DSCN4932.jpg

Hieronder het verhaal waarom er is gekozen voor deze naam op een moderne boot:

Wat een grote eer om deze prachtige boot te mogen dopen. Een nieuwe gladde vier. Een boot gemaakt van kunststof en geschikt voor roeiers van 60 tot 80 kg.

Toen de oude bochtige haven van Goes gedeeltelijk verzand was, werd er een nieuwe haven gegraven met daarbij een kanaal naar de Oosterschelde. Dit kanaal was gereed begin 19e eeuw. Ons kanaal dus, waar we het nu over hebben. Dankzij dit water is Scaldis nu wat het is. Een levendige vereniging met mooie boten waar menig lid met zeer veel plezier gebruik van maakt. Ook blijven er altijd vrijwilligers die de boten in uitstekende staat houden uiteraard met de benodigde vakmanschap en tijd. Toch wordt de vloot met regelmaat voorzien van een nieuwe boot.

Volgens traditie van Scaldis krijgt deze boot de naam van een zandplaat, kreek of Zeeuws water.

Komend vanaf het dorp Kattendijke over de Oude Zeedijk ligt links een prachtig krekengebied van de Deessche watergang waar veel water- en weidevogels hun voedsel- en broedgebied hebben. Ook ligt daar een vogelobservatiepunt.

Daartegenover aan de rechterkant van de Oude Zeedijk ligt een kreekrestant. Het is het voormalig vaarwater dat de oude Goese haven met de Oosterschelde verbond voordat de haven verzandde en ons kanaal werd gegraven. Dit voormalig vaarwater heeft de naam van deze mooie boot!

Het is dus de Goessche Diep. Een mooie boot waarmee we hopelijk vele uren over ons kanaal gaan varen.

Goessche Diep, we dopen u en wensen u en uw bemanning een behouden vaart. 

Na de botendoop in de boot ingeroeid door: Rianne, Els, Paulien, Antoinette en stuurvouw Marjan

foto's