RV Scaldis nieuws

Nieuws

27 Jul 2018

Botendoop Wijtvliet, Everingen en Goessche diep


Zaterdag 4 augustus zijn er 3 nieuwe boten gedoopt. Foto's   Wij delen graag de toespraken met jullie. Te beginnen met de speech van Marjan en Els

Beste leden van GRV Scaldis, Wat een eer om deze prachtige boot te mogen dopen. Een nieuwe gladde vier. Een hagelnieuwe vrouwenboot gemaakt van kunststof en geschikt  voor roeiers van gewichtsklasse 75 -90 kg, maar afgesteld op roeiers van 60 – 75 kg.

 

Categorie: General
doop.jpg

Volgens traditie van Scaldis krijgt deze boot de naam van een zandplaat, kreek of Zeeuws water. Dus ook deze boot, maar welke naam...?

Toen de oude bochtige haven van Goes gedeeltelijk verzand was, werd er een nieuwe haven gegraven met daarbij een kanaal naar de Oosterschelde. Dit kanaal was gereed begin 19e eeuw. Ons kanaal dus, Waar we het nu over hebben.

Dankzij dit water is Scaldis nu wat het is. Een levendige vereniging met mooie boten waar ieder lid met veel plezier gebruik van maakt. Ook blijven er altijd vrijwilligers die de boten in uitstekende staat houden uiteraard met de benodigde vakmanschap en tijd, met een applaus voor de materiaalcommissie.

Ook wordt de vloot met regelmaat voorzien van een nieuwe boot. Vandaag zelfs 3 nieuwe boten.

Komend vanaf het dorp Kattendijke over de Oude Zeedijk ligt links een prachtig krekengebied van de Deessche watergang waar veel water- en weidevogels hun voedsel- en broedgebied hebben. Ook ligt daar een vogelobservatiepunt.

Daar tegenover aan de rechterkant van de Oude Zeedijk ligt een kreekrestant. Het is het voormalig vaarwater dat de oude Goese haven met de Oosterschelde verbond voordat de haven verzandde en ons kanaal werd gegraven. Dit voormalig vaarwater heeft de naam van deze boot!

Het is dus de Goessche Diep. Een mooie boot waarmee we hopelijk vele uren over ons kanaal gaan varen.

Dit is de 2e Goessche Diep. De 1e boot bleek helaas te smal voor de stuur, een wijze les. Maar deze boot wordt vast een groot succes!

Goessche Diep, we dopen u en wensen u en uw bemanning een behouden vaart.

Anne de Kok neemt de doop van de Wijtvliet (Wherry) voor haar rekening.

DOPEN

Wat is dopen?  Met water besprenkelen . Wie gaat dopen? Geestelijke raadsman/vrouw. Waarom dopen? Zegen toebrengen? Zonde afwassen? Wie was voorbeeld? Johannes de doper. Eeuwen geleden leerden wij dopen met volledige onderdompeling of met enkele druppels op het voorhoofd.

Mensen werden gedoopt. Niet allemaal. Werden voorwerpen ook gedoopt? Niet allemaal. Baby’s werden gedoopt het liefst zo snel mogelijk na de geboorte. Zelfs mijn echtgenoot en ik zijn gedoopt.

Prinses Margriet doopte een nieuw gebouwd schip van Boskalis met “een fles Wijn” Dat wordt voor Scaldis te duur ;)

De doop wordt meestal feestelijk gevierd: bij en door mensen. De doop van een schip is een feestelijke inwijding plus naamgeving. Wij zijn niet de ouders van het schip wij zijn de gebruikers van het schip.

Het schip zal veel moeten leren, want er zijn vele handelingen die bij het varen van een schip aan de orde komen. Wij gaan het schip leren wat varen betekent. Wij gaan het schip een naam geven en daarbij beloven dat we goed voor haar zullen zorgen. Wij verwachten van het schip dat het de stuurman/vrouw zal gehoorzamen en dat het de roeiers veilig thuis zal brengen.

Daar zijn woorden voor: het afscheidswoord is vaarwel. Daarmee bedoelen wij: Na iedere vaartocht een blij en gezond thuiskomen van boot en bemanning zonder gevaren.

Dus roepen wij allen:  BEMANNING VAARWEL & BEHOUDEN VAART

 

EVERDINGEN

Een goed alternatief om de hoofdvaargeul te mijden tot aan Hansweert is
de Everingen. Het vaarwater ligt tussen de kust van Zuid-Beveland aan de
noordzijde en de Suikerplaat en Middelplaat aan de zuidzijde.

En in het verlengde van de Everingen de Zuid Everingen
De Zuid Everingen is de niet zoveel bevaren verbinding tussen de
Everingen en het hoofdvaarwater en ligt tussen de Middelplaat aan de
westzijde en een naamloze plaat aan de oostzijde. De gele betonning
markeert de kabels en pijpleidingen. Aan de zuidzijde ligt een
ankergebied en wachtplaats voor afvarende binnenvaart die het hier even
rustig aan doen om de passerende schepen voor te laten gaan alvorens
over te steken naar de Oostbuitenhaven van Terneuzen.

Ik vond het zelf een wat onduidelijke tekst en heb me daarom bij de doop
beperkt tot de eerste alinea. Ik heb ook nog verteld dat we in januari 2018
naar
roeivereniging de Row Dow zijn geweest met Joke en Piet, Wim en Ronald om te
testen of de gladde vier die
zij daar hadden geschikt was voor onze vereniging en of iedereen op de
stuurplaats kon zitten.
Dat bleek het geval en heeft geresulteerd in deze mooie nieuwe boot.
Vervolgens de boot gedoopt,
een goede vaart gewenst en alle Scaldisleden veel roeiplezier.

Alle info over onze nieuwe wherry via: http://www.macboat.nl/

En een goede uitleg over de macboat van Nautilus

De 2 gladde vieren die gedoopt worden zijn van Swift Racing. Deze boten zijn getest door een aantal leden bij Row Dow Terneuzen. En vervangen de Overnaadse beuk en de Goese diep. Deze zijn ook prima geschikt om niveau 2 & 3 te kunnen geven in een vier.