wo 19:30 uur en za 10:00 uur. Jeugdroeien!
RV Scaldis nieuws

Nieuws

5 sep 2019

Foto's Clubdag en Botendoop


Zaterdag 31 augustus vond de jaarlijkse clubdag plaats dankzij Edy en Jan Paul zijn hier enkele foto's

Categorie: General
Clubdag2019.jpg

Tevens vond tijdens deze dag een botendoop plaats. Het gaat hier om een Wintech international die bedoeld is voor skiffeurs die een niveau 3 skiff bevoegheid hebben en een gewicht tussen de 85 en 105 kg.

De boot is gedoopt door Esther en heeft de naam Haringvreter gekregen. Deze naam past in het plan om alle boten binnen Scaldis naar dezelfde zaken te verwijzen.

Haringvreter is een eiland gelegen in het Veerse Meer. Het eiland dankt zijn naam aan de vele zeehonden die vroeger op het eiland verbleven en door de lokale vissers 'haringvreters' genoemd werden. Het eiland is tegenwoordig grotendeels beplant met een bos van ca. 20 ha vooral zomereik en Gladde iep. Voorts vormen meidoorngelderse roosspaanse aaksleedoorn en vlier de struiklaag. Tevens bestaat het gedeeltelijk uit weidegebied met koeien en orchideeën. Sinds de jaren tachtig zijn er damherten illegaal losgelaten en is hun aantal toegenomen tot zo’n 300 dieren in 2017.[1][2] Het is nu een foerageer- en overnachtingsgebied voor vele soorten vogels. Jaarlijks overwinteren zeker 40.000 gasten uit Scandinavië en Noord-Rusland, Er zijn dan onder meer brandganzen, kolganzen, blauwe kiekendieven, brilduikersmiddelste zaagbekkennonnetjes en smienten.[3] Kenmerkend is ook de noordse woelmuis die er veelvuldig voorkomt. Het eiland is in handen van Staatsbosbeheer die het eiland beheert.

Jaarlijks wordt Haringvreter gerond door zo'n twintig tot dertig roeisloepen uit het hele land, die vanuit Veere deelnemen aan de Veerse Slag.

Het eiland is net als de onbewoonde Zeeuwse Eilanden MosselplaatGoudplaatAardbeieneiland en Arneplaat vrij toegankelijk voor de (water-)recreatie.