RV Scaldis nieuws

Nieuws

16 mrt 2021

Anne de Kok benoemd tot lid van verdienste


Waar is Anne? Vandaag is het de dag van Anne, maar ze is nog niet op de vereniging: even ontstaat er verwarring, maar kort daarna verschijnt Anne met haar echtgenoot Dick: op de fiets, weer of geen weer, altijd in beweging! De voorbereiding is in volle gang, vrijwilligers die hun steentje vandaag willen bijdragen om Anne een leuke ochtend te bezorgen. Gert verwelkomt iedereen en spreekt Anne toe:  Foto's 

Categorie: General
DSC04471.jpg

Toespraak voor Anne de Kok als Nieuw “Lid van Verdienste”:


“ We bestaan als Scaldis al 36 jaar (1985) En we hebben nog maar 1 lid van verdienste. Dat is toch wel
erg weinig, terwijl zo velen zich voor de club inzetten.Met instructie, onderhoud materiaal, redactie
Kanaaltje, de 8, bestuurswerk, onderhoud terrein en gebouwen, begeleiding aangepast roeien enz.
Ons enige lid van verdienste is Jo Visser. Hij vervulde destijds bij de bouw van het clubgebouw en de loods
een onvergetelijke rol om de stad af te stropen en allerlei materiaal gratis binnen te halen. Jo, je bent al
op vele plekken bij Scaldis herinnerd, in de loods, met je schilderijen in het clubgebouw en in de werkplaats. Jo is het eerste lid van verdienste en vandaag krijgt hij gezelschap van Anne de Kok. Tijd voor een klein feestje.


Ik zal uitleggen waarom: Ze krijgt het erelidmaatschap niet omdat ze het oudste lid van de dames / vrouwen en het op 1 na oudste lid van Scaldis is. Ze krijgt het ook niet omdat ze elke week roeit.
Ze krijgt het ook niet, omdat ze vrijwel elke dag naar de roei komt, ook al wordt er niet geroeid en moet
ze onverrichter zake huiswaarts keren. Zo’n tevergeefse tocht komt omdat haar geheugen haar in
de steek laat. En dat is heel, heel jammer.

Hendrik Groen
Soms is zo’n handicap ook wel grappig. In het boekje van Hendrik Groen, bekend van de tv, dwaalt Hendrik door de supermarkt en staat voor het schap van de babyvoeding. Een vriendelijke verkoopster schiet Hendrik te hulp, hij vindt uiteindelijk zijn boodschappenbriefje en laat het aan de winkeljuf zien.
Babyvoeding staat er niet op, constateerde ze toen ze het lijstje had bestudeerd. Nee, het is een eeuwigheid geleden dat ik babyvoeding moest kopen, zei ik. Toen had je ook al die potjes nog niet. Dat maakte mijn vrouw zelf. Er staan koekjes op uw briefje. Het meisje liep voor mij uit naar de koekjes. Oh ja, ik moest koekjes hebben, gelukkig wist ik het weer. En yoghurt. En tandpasta. Alles werd weer een beetje helder. Vergeetachtigheid is geen pretje, dat kan ik iedereen verzekeren. En het went niet. Ja, bij andere mensen is het soms grappig en kun je er om lachen.

‘Hoeveel structuur heb ik tegenwoordig nog nodig? Ik word elke dag wakker, ga ontbijten, koffie drinken,
lunchen, thee drinken, avondeten, koffie drinken en daarna val ik ‘s avonds voor de televisie in slaap. Dat
klinkt toch niet al te ingewikkeld? Maar toch ben ik zelfs van dit overzichtelijke programma soms het
programmaboekje in mijn hoofd kwijt. Weet ik niet meer of ik net heb ontbeten of geluncht. Of ik moet
gaan slapen of net wakker ben. Nou ja, dat laatste is een grapje.` 

Zo kan dat gaan als je oud wordt en Anne zit ook in die “bijna alles vergeten” fase. Dat kan ons ook treffen, we worden tenslotte allemaal ouder. Daarom is het goed om zo lang mogelijk actief mee te functioneren en met respect behandeld te worden, maar soms kun je het niet meer alleen af. Voordat ik in ga op de twee grote verdiensten van Anne voor Scaldis, sta ik eerst even stil bij haar achtergronden die geleid hebben tot wat ze voor ons heeft betekend.

1. Ze trouwde met Dick, een onderwijzer
2. Ze koos voor een baan in het maatschappelijk werk
3. Ze had en heeft een fascinatie voor water.

Het is dan ook niet zo gek dat wanneer er thuis hele dagen over school gesproken wordt, je een voortrekkersrol vervult in het schoolroeien. Het is dan ook niet zo gek, dat wanneer
maatschappelijk werk je baan is , dat je oog hebt voor de zorg in de samenleving en zeker voor de zorg van de oudjes. Ooit gestart als Fifty Fit, helaas kon hiervoor geen goede vertaling in het Nederlands worden gevonden. Nu zoveel jaren later heeft het 50 + zich ontwikkeld tot 70 + met een enkele uitschieter naar de rijpere jeugd. Dus Anne moet gedacht hebben: Geef de oudjes iets om naar uit te kijken
Bied ze beweging aan, zodat ze lekker in hun vel zitten. Bied ze gemeenschap aan door samen te
sporten en geef ze gezelligheid met koetjes en kalfjes en soms een goed gesprek bij de koffie Dat is het midweek roeien.

Overeenkomsten zwemmen en roeien
Anne gaf ook zwemles en was zwemexaminator. De stap van zwemlesgeven in het water, naar roeilessen op het water is niet zo groot. Vanuit haar fascinatie voor water is het niet gek dat ze bij het roeien terecht kwam. Zo kreeg het schoolroeien bij Scaldis een impuls.Als zwemexaminator was Anne heel precies. “Oh, als Anne komt moet het helemaal goed zijn”. Ik kan me dat heel goed voorstellen dat het zo ging. Anne ging ook met roeitochten mee in het buitenland. Naar Frankrijk en haar geliefde Groot Brittannië. Op één van die roeitochten had iemand de leiding, die zichzelf tot admiraal benoemd had. Hij had op Anne grote indruk gemaakt. Zij kopieerde zijn gedrag. Als ik een keer de eerste riem niet aan de juiste kant in de rigger legde, kreeg ik van Anne de opmerking: “nee dat moet zo”. Terwijl ik toch al een paar jaar langer roeide
dan zij. Tenslotte, ik rond af: Annes bijdrage aan het midweek roeien, zeg 50-fit, en aan het schoolroeien heeft ons als bestuur er toe gebracht om Anne tot “Lid van Verdienste” te benoemen van Scaldis.Daarvoor zijn er 2 blijvende herinneringen: Het eerste is een bord van Britse makelij. Daarvoor is gekozen omdat jullie tot twee jaar geleden als 80+-ers gewoon in een tentje kampeerden in Wales. Elk jaar opnieuw. Wij,
Mieke en ik, worden, 10 jaar jonger zijnde, al voor gek versleten om zo kruipend over de grond te genieten van het fiets- en tent kamperen.

Dus hier een bord van Britse makelij opgefleurd door onze secretaris Harry en zijn echtgenote Iris. Als tweede blijvende herinnering voor alle leden hangen we boven de bar een nieuw bord, verzorgd door Jan Soeters en beschilderd door de echtgenoot van Rianne Nijsse. Tot slot voor beide leden van verdienste een bos tulpen voor Jo en een papieren bloemenkrans voor Anne. Een eerbetoon aan jullie beiden vanwege de grote verdiensten voor onze club.

Goes, 12 maart 2021
Gert van der Slikke, voorzitter Scaldis