RV Scaldis nieuws

Toerroeien

 

TOERTOCHTEN RV SCALDIS 2018

Ook dit jaar brengt de toercommissie een aantal mooie en gevarieerde toertochten onder uw aandacht. Aan de hieronder genoemde toertochten kunnen in principe alle Scaldianen – dus ook degenen die vorig jaar zijn afgeroeid -  meedoen; het is wel een vereiste om naast het roeien ook te kunnen sturen. Door deelname aan een of meer tochten leer je op een leuke manier roeiers van de vereniging kennen en kan je ook eens op ander roeiwater roeien.

Je kan jezelf aanmelden voor de tochten op de inschrijflijsten op het Scaldis paviljoen of per e-mail door bij de betreffende tocht op de daarvoor bestemde link te klikken .
Let wel op de sluitingstermijn van de betreffende tocht! Noteer je naam, telefoonnummer en
e-mailadres. Anders dan in voorafgaande jaren zal, indien het totaal aantal inschrijvingen de beschikbare roeiplaatsen overstijgt, door loting worden bepaald wie van de inschrijvers kunnen deelnemen.

De volgende regels gelden bij deelname aan toertochten:

 • Inschrijven betekent meedoen aan het hele programma van de gekozen tocht;
 • Mocht je op het laatste moment onverhoopt niet kunnen deelnemen aan een tocht, dan zorg je zelf voor een vervanger (door bijvoorbeeld iemand die op de lijst staat te benaderen)
 • De tocht gaat ook bij minder goed weer door, tenzij de organiserende vereniging besluit de tocht te annuleren.
 • Tijdens de roeien van de tochten wordt het dragen van een reddingsvest aanbevolen;
 • De inschrijfkosten dienen voor aanvang van de tocht te zijn overgemaakt.
 • Neem zelf voor onderweg altijd voldoende drinken en een lunchpakket mee, tenzij anders is aangegeven.
 • Bij iedere tocht zullen per deelnemende boot goede, leesbare waterkaarten
  beschikbaar zijn.

 

======================================================================

 

ZATERDAG 21 APRIL  – OPENINGSTOCHT – RONDJE HAAGLANDEN (28 KM)
 

Alleen voor Scaldis-roeiers: roeitocht vanaf De Laak waar veel stuurwerk en paar kilometer “Pieterburen” (=is bij lange nauwe doorgangen slippen ene boord, zonder teveel kracht doorroeien andere boord, terwijl de stuur tegenstuurt; dus niet peddelen met een korte peddel) bij komt kijken. Zie onderstaande omschrijving:

“Gestart wordt met een rondje Den Haag, door het centrum. Dit is een mooi stuk roeien met een aantal smalle en lage bruggen, dus vallen en slippen komt zeker voor. Maar dat is het zeker waard, want je roeit door het historische centrum van Den Haag, komt langs de Bierkade, OM en Nabij, de Koninklijke stallen en de Mauritskade en zelfs vlak bij Centraal Station.Nadat je het rondje Den Haag hebt geroeid ga je via de Neherkade naar de Laakhaven, onder de Waldorpstraat door richting Fruitweg. Hier roei je onderdoor, via het Laakkanaal langs de Troelstrakade. Je gaat haaks bakboord onder een brug door en komt dan op een smalle vaart uit, langs de Moerweg. Hier liggen veel woonboten. Goed stuurwerk van belang. Pieterburen is handig hier. En anders peddelen. Vervolgens volgen er wat lange smalle bruggen. Je vaart langs de Erasmusweg en zodra je onder de Loevensteinlaan door bent ga je bakboord uit. Je kan hier ook rechtdoor, maar dat loopt dood. Hier kom je op de Strijpwetering. Dit stuk water is een uitdaging. Blijf hier goed in het midden van de vaart roeien. Er staan paaltjes net onder water. Daarnaast liggen er in deze Strijpwetereing en verderop in de Rijner Watering kade heel veel bootjes, zijn er uitstekende stukken hout, vogelnesten, rioolbuizen, etc. Dit stuk van ongeveer 4 km is een ware uitdaging voor de roeier die van manouvreren houdt. Aan het einde van deze wetering volgt een S-bocht. Langzaam naderen. Je gaat een brug onderdoor met stenen wanden.

Na dit stuk roeien heb je het moeilijke stuurwerk achter de rug. Via de molenwetering volgen wat haakse bochten en dan kom je op een moment uit in de Vliet. Pas op als je de brug onderdoor de Vliet op vaart. Hier kan - ook op zondag - beroepsvaart naderen en er zijn meestal veel roeiers en andere pleziervaart op de Vliet. Je gaat hier bakboord uit en vaart de Vliet af. Na de Hoornbrug ga je de eerste bakboord uit. Dan ben je weer in de Trekvliet, alwaar je na een paar honderd meter De Laak aan stuurboordzijde aantreft.”

 • Voor deze tocht zijn 16 roeiplaatsen beschikbaar (4 wherries)
 • Kosten op dit moment niet bekend maar deze zullen inclusief afsluitende maaltijd doch exclusief reiskosten, rond de € 40,00 p.p. uitkomen.
 • Inschrijven: toercommissie@rvscaldis.nl .
 • Inschrijving sluit op 6 april.
 • Contactpersoon: Karine Dirkzwager (karine.dirkzwager@12move.nl)

======================================================================

ZONDAG 13 MEI – HAVENTOCHT

Voor deze bijzondere gastentocht van RV Nautilus te Rotterdam heeft de toercommissie dit jaar drie roei-plaatsen kunnen reserveren.Wat zo bijzonder is aan de haventocht, dat er slechts één keer per jaar op zondag bij uitzondering geroeid mag worden in de Rotterdamse havens. Normaliter is dat verboden. In elke boot zit een gediplomeerd Nautilus stuurman, die bovendien als gids optreedt. De begeleiding van het roeiboten konvooi wordt verzorgd door de schepen van het Rotterdamse Havenbedrijf. Omdat in Rotterdam de invloed van eb en vloed zeer goed merkbaar is, wordt al een jaar van tevoren via Rijkswaterstaat uitgezocht wanneer het tij het gunstigste is. Dat houdt in: op de heenweg met de ebstroom richting zee en op de terugweg de volle vloed achter je. Tijdens de lunchpauze in Schiedam kentert het tij dus.

·         !!! Inschrijven voor deze tocht kan alleen als je nog niet eerder een keer aan de Haventocht hebt deelgenomen. 
·         Kosten € 25,- p.p. inclusief dinerbuffet na afloop (exclusief reiskosten). 
·         Voor deze tocht zijn zwemvesten verplicht. 
·         Inschrijven: toercommissie@rvscaldis.nl 
·         Inschrijving sluit op 22 april 
·         Contactpersoon: Karine Dirkzwager (karine.dirkzwager@12move.nl

======================================================================

14-18 MEI – MEERDAAGSE TOERVAKANTIE IN FRIESLAND
Gezien de grote belangstelling voor deze door Frans Aarts georganiseerde tocht is het maximaal aantal deelnemers al bereikt (!). De inschrijflijst hangt nog wel op het paviljoen. Plaats je naam op de reservelijst; wie weet!

======================================================================

ZATERDAG 2 JUNI – KAGERPLASSEN - BOERENBUURT TOCHT (26 KM)

Alleen voor Scaldis-roeiers: deze tocht start vanaf RV Iris te Lisse en gaat via de ringvaart en de Kagerplas door prachtig landelijk gebied. Onderweg zijn er voldoende aanlegplaatsen om te picknicken e.d. Hoewel er geen lage bruggen of smalle slootjes zijn bestaat de kans op beroepsvaart

 • Voor deze tocht zijn voldoende roeiplaatsen beschikbaar.
 • Kosten: € 10,00 p.p. (incl. koffie) doch exclusief reiskosten, lunch etc.
 • Inschrijven: toercommissie@rvscaldis.nl .
 • Inschrijving sluit op 12 mei
 • Contactpersoon: Frans Aarts (fr47aarts@zeelandnet.nl )

======================================================================

ZATERDAG 1 JULI – SLIEDRECHTSE BIESBOSCH – GASTENTOCHT – 28 KM

Gastentocht. Op 1 juli 2018 organiseert de KDR&ZV een toertocht. Deze tocht van ongeveer 28 km gaat door de Sliedrechtse Biesbosch waar je kunt genieten van prachtige oeverbegroeiingen langs brede en smalle waterpartijen. In dit gebied leven bevers, reeën, vossen, vele vogelsoorten en zelfs boommarters zijn er gesignaleerd. Alle ingrediënten voor een prachtige tocht zijn dus aanwezig.

Op 1 juli 2018 worden we om 10.00 uur op de roeisociëteit verwacht. Na ontvangst van de laatste informatie en een vaarkaart gebruiken we nog een bakje koffie/thee met wat lekkers waarna we de ons toegewezen boten ingaan om de tocht te beginnen.

De tocht begint om 10.30 uur en om 16.00 a 16.30 uur worden we terugverwacht op de roei.

 • Voor deze tocht zijn 12 roeiplaatsen beschikbaar (3 wherries)
 • Kosten: € 20,00 (incl. koffie bij ontvangst en “smakelijk buffet” na afloop; indien vegetariër graag melden) doch exclusief reiskosten.
 • Inschrijven: toercommissie@rvscaldis.nl .
 • Inschrijving sluit op 16 juni
 • Contactpersoon: Frans Aarts (fr47aarts@zeelandnet.nl)

======================================================================

ZONDAG 26 AUGUSTUS – IJSSELMONDETOCHT

Gastentocht van K.R.&Z.V. De Maas. Met name voor diegenen die eerder de cursus roeien op stromend water volgden een leuke dagtocht (63 km maar met stroom mee) om het eiland IJsselmonde en langs de Rotterdamse havens. Er wordt 's ochtend rond zonsopgang vanaf de Plantage vertrokken. Geluncht wordt in de jachthaven van Rhoon. Onder begeleiding van o.a. de Rotterdam Port Authority vervolgen we de weg langs de imposante Rotterdamse havens en kan worden genoten van de mooie skyline van Rotterdam. Voor deze tocht zijn
8 roeiplaatsen beschikbaar (2 wherries)

·         Kosten € 37,50,- p.p. (exclusief reiskosten en diner). 
·         Voor deze tocht zijn zwemvesten verplicht. 
·         Inschrijven: toercommissie@rvscaldis.nl 
·         Inschrijving sluit op 1 augustus 
·         Contactpersoon: Karine Dirkzwager (karine.dirkzwager@12move.nl

 

======================================================================


 

======================================================================

ZATERDAG 15 SEPTEMBER – GROENEHARTTOCHT OVER GOEJANVERWELLE
EN OUDEWATER

Alleen voor Scaldis-roeiers: Vanaf RV De Krom een rondje van 31 km over bochtig water, waarbij enige stuurmanskunst vereist is (ook hier bijv. “pieterburen” is bij lange nauwe doorgangen slippen ene boord, zonder teveel kracht doorroeien andere boord, terwijl de stuur tegenstuurt). Geniet van de Woerdense singels, het dorpsgezicht van Linschoten, de markt in Oudewater en het Utrechts/Hollandse wijdse veenweidegebied. Veel historie op deze tocht: de heksenwaag in Oudewater, de aanhouding door de patriotten van Wilhelmina van Pruisen - vrouw van stadhouder Willem V - bij de sluis van Goejanverwelle, een heuse tolbrig in Nieuwerbrug (roeiboten gaan gratis) en de zwanen onderweg zijn misschien nog eigendom van een zwanendrifter.

======================================================================


ZONDAG 9 DECEMBER – KONING WINTERTOCHT
Wegens succes weer in onze toertochtenlijst opgenomen.
Deze 13 kilometer lange tocht door de Amsterdamse grachten wordt al jaren georganiseerd door R&ZV De Amstel. Gevaren wordt door de beroemde grachten, onder vele bruggen door. Je zult door toeristen gefotografeerd worden en rondvaartboten moeten ontwijken. Tussenstop bij Hanneke's Boom waar je met warme chocolademelk kunt bijkomen. Maar wat een ervaring! En na afloop erwtensoep op de sociëteit.
Tip: Raadpleeg van te voren de website en app voor het varen in de Amsterdamse grachten 
Vaarwater waternet Amsterdam

·         Voor deze tocht zijn 5 roeiplaatsen beschikbaar
·         Kosten € 25 p.p.(exclusief reiskosten)
·         Inschrijven: toercommissie@rvscaldis.nl
·         Inschrijving sluit op 31 augustus
·         Contactpersoon: Han van der Vet (johannesavandervet@gmail.com)
 

======================================================================

 

ALTERNATIEVEN

Je kunt natuurlijk ook zelf een keuze maken uit door andere verenigingen in den lande georganiseerde tochten (zie http://www.toertochten-marathon-roeien.nl)  en/of de door de KNRB georganiseerde tocht in binnen- en buitenland (www.knrb.nl/toerroeien). Voor vragen en/of meer informatie kan je altijd terecht bij de leden van de toercommissie van Scaldis!

Han van der Vet
Frans Aarts
Cobie Busser (voor midweekroeien)
Karine Dirkzwager

Checklist voor dat je vertrekt naar een toertocht.


 
Veersemeertocht 2009