7 maart Ganzeregatta
RV Scaldis nieuws

Nieuws

9 apr 2019

Utrechtse Gastentocht bij de Vikingen.


Op een zondagochtend vroeg naar Utrecht met de auto is eigenlijk een peulenschilletje. Exact 07.30 vanuit onze Roei in Goes vertrokken en al iets voor negen uur waren we ter plaatse. We waren zelfs te vroeg en daardoor de eerste. We werden in de kantine welkom geheten door Jeroen Kelderman en werden onthaald met koffie of thee met cake.  

Categorie: General
De Geri van de vikingen (002).jpg

De andere deelnemende verenigingen druppelden een voor een binnen en om 10 uur werd er een welkomstenspraak gehouden, de details van de route uitgelegd en een tas met versnaperingen, fruit en een zonneklep alsmede de routekaarten uitgedeeld. Natuurlijk werden de kleppen meteen uitgeprobeerd wat soms tot leuke taferelen leidde. De eerst vereniging die was gearriveerd, wij dus, kregen als eerste de boten toegewezen.

Ben, Edy, Mattie, Henk en Frans kregen de Bruni toewezen. Een fraaie C4 waarin het goed roeien was. Albert zat met Han, Caty, Loes en Lenie in de andere boot, ook een C4 die Geri heette als ik het wel heb. Nadat we de boten in het water hadden gelegd duurde het niet lang voor we konden vertrekken. De afspraak die we onderling gemaakt hadden was dat we eerst de stad in zouden gaan en daarna de Kromme Rijn op. De gedachte was dat het ’s morgens nog niet zo druk zou zijn met andere pleziervaart die er zeker zou komen want het was prachtig zonnig weer met een aangename temperatuur van rond de twintig graden! Via de Vaartse Rijn roeiden we naar de stad. Een fraaie tocht vanaf het begin. Aan het eind van dit water gingen we SB uit en voeren de Stadsbuitengracht op. Het verdedigende karakter van deze vaart was nog duidelijk herkenbaar door de vaak bijna haakse bochten, onderdelen van de oude verdedigingswerken,  die we moesten nemen. Als stuur had je toch wel de handen vol. Echt opletten geblazen.

Na de Weerdbrug gingen we BB uit de Oude gracht op. We waren gewaarschuwd dat daar nog werkzaamheden waren, dus enkele obstakels. Al snel bleek dat te kloppen want Albert zag zijn weg versperd door een breed drijvend ponton en besloot terug te keren. Hij begon te ronden dus wij ook. Ik zag dat er weinig ruimte was om te keren maar het lukte hem met enige moeite net. Dus ik ging ook keren maar kwam er als snel achter dat Albert iets mee ruimte had gehad door de kromming in de gracht die bij ons ontbrak. Gelukkig was er een man aan de wal die ons zag ploeteren en hij bood aan om de boeg even om te trekken. Daar waren we hem dankbaar voor en ik bood hem aan dat hij de volgende keer gratis en voor niks mee mocht roeien, maar daar bedankte hij hartelijk voor. Wij dus weer terug, voeren langs de Weerdbrug en gingen BB uit. Al gauw bleek dat we daar niet goed zaten dus wij weer terug de Oude Gracht op en konden het obstakel toch goed passeren.

Die Oude Gracht is een belevenis op zichzelf. Veel smalle bruggetjes waar de stuur zijn  handen vol aan had. Maar wel heel uitdagend om te doen. De terrasjes begonnen al vol te lopen en we kregen best vaak aanmoedigingen te horen. Een enkel pleziervaartuigje voer er ook al maar echt druk was het nog niet. Een goede keus geweest om eerst de stad in te gaan. De Stadshuisbrug is echt een speciale doorgang. Best lang maar ook gebogen en donker zonder zicht op tegemoet komend verkeer. Alles ging gelukkig goed. Ook de Tolsteegbarrière was een fraaie doorgang. Daarna zijn we de Kromme Rijn opgegaan en kwamen door Amelisweerd. Een prachtig natuurgebied waar in deze tijd van het jaar de witte bloesem al rijkelijk bloeide. Een feest voor de ogen. We legden aan bij “De Veldkeuken”om wat te drinken en uit te rusten. Een fraaie uitspanning gelegen in een mooie omgeving.

Na de pauze nog even richting Rhijnauwen gevaren maar keerden al weer snel om, terug richting de Roei. Op de terugweg bleek het overige verkeer toch aardig te zijn toegenomen. Ook veel kano’s kwamen we tegen en in een ervan zat een meneer die, laten we zeggen, het breed liet hangen. Het meeste van zijn lijf paste maar net in de kano. “Kijk”, zei Ben: “Dat is nou een gevulde kano”. We lagen krom in de boot en misten daardoor bijna de goede doorgang van een brug! De verdere weg terug verliep vlot en tegen half vier waren we terug op de Roei van de Vikingen. Na ons te hebben omgekleed stonden er schalen met brood, chips en een potje met een lekker smeersel op ons te wachten. Daar maakten we snel korte metten mee.

Rond 5 uur konden we in de kantine een heerlijke zelf bereidde maaltijd ophalen die bestond uit Italiaanse gerechten, ook vegetarisch en allerlei salades. Heerlijk gegeten. We kregen zelfs nog een toetje met ijs, fruit en slagroom! En dat alles, de gehele verzorgde dag door de Vikingers kostte slechts € 15,- p.p.. Geweldig! Dat smaakt naar meer voor volgend jaar. Ook de terugreis verliep snel en om 19.45 uur kon ik mijn medepassagiers op de Roei in Goes afleveren. We hadden super genoten en zijn de organisatoren van RV Viking dankbaar voor deze prima verzorgde dag.

Namens alle deelnemende Scaldirianen,

Frans Aarts.