RV Scaldis nieuws

Zeeroeien

ZEEROEIEN BIJ SCALDIS

In 2004 hebben Robert de Bourgraaf en Wim Terporten een tocht gemaakt over de Grevelingen in een zeeroeiboot. Wij waren uitgenodigd door de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereeniging om met hen deze dagtocht te maken. Het was een fantastische ervaring om op zulk ruig water, het was windkracht vier, te roeien.

Wij vroegen ons af: zouden wij ons huidige, zeer bekende roeiwater kunnen uitbreiden met roeien op de Oosterschelde? Wij beantwoordden deze vraag positief en er werd gewerkt aan het "Beleidsplan Zeeroeien", inclusief een activiteitenplan, dat in 2005 het licht zag en door de algemene ledenvergadering werd goedgekeurd.

 

Inmimiddels heeft Scaldis de  zeeroeiboot  van Kika Row in bruikleen. The Vin is een speciaal voor zeeomstandigheden gebouwde roeiboot voor vier roeiers en een stuurman. De roeitechniek is hetzelfde als op vlak water en wordt iets aangepast bij onstuimige omstandigheden. Deze wijze van roeien vraagt aantoonbaar zeemanschap van de stuurman/kapitein en de bemanning, omdat de omstandigheden, zoals wind, stroming, golven, gebruik van de sluis, duidelijk anders zijn dan op het ons bekende roeiwater. Dat deze roeiboot onzinkbaar is, is een belangrijk gegeven. Het gebruik van zwemvesten op de Oosterschelde is verplicht.

Vanaf 2006 zijn elk jaar tochten op de Oosterschelde georganiseerd: naar Colijnsplaat, Stavenisse, Wolphaartsdijk en Kats. In 2010 is de zeeroeiboot in estafettevorm door leden van Scaldis en Dordrecht teruggeroeid over de Oosterschelde, het Volkenrak, het Hollands Diep en de Beneden Merwede naar Dordrecht. Een tocht van 85 km. Een fantastisch mooie tocht.

Het programma wordt jaarlijks bekend gemaakt en per e-mail aan alle leden gezonden plus op de website gepubliceerd. Het doorgaan van deze blijft afhankelijk van de weersomstandigheden. De kans op afgelasting van een geplande tocht is aanwezig.

Vragen of interesse? Laat het ons weten via de e-mail: zeeroeien@rvscaldis.nl

handboek roeien op stromend water 2016-2017