Kalender
Workshop boot afstellen
Voorbereiding seizoen 2025
Ganzeregatta
Nieuws
Coastal Rowing op de Oosterschelde
Vorig jaar zouden we al gaan! Roeien met een zeeroeiboot op de Oosterschelde. Het lijkt wel op die oude, melige grap: “Ken je die man die naar Parijs zou gaan? Hij ging niet”. Wij gingen ook niet. De verantwoordelijke kapitein gelastte de tocht af, omdat er onweer werd verwacht.
Dit jaar gingen we wel. Wij, een stel Amsterdamse roeiers van Willem III, roeiden deze zomer op de Oosterschelde. Onder de hoede van dezelfde kapitein die ons vorig jaar behoedde voor blikseminslagen, Wim Terporten van roeivereniging Scaldis in Goes, staken we eind augustus twee keer van wal in Goes in de zeeroeiboot The Vin.
Er was wel het een en ander aan regelwerk vooraf gegaan. Wim Terporten mag dan wel de kapitein op The Vin zijn, van de Amsterdamse Willem III-ers was Marja de regelkapitein. Tientallen e-mails, apps, telefoontjes en datumafspraken gingen eraan vooraf voor we bij Scaldis in de boot konden stappen. Iedereen moest natuurlijk ergens in de buurt verblijven, op een camping of in een B&B, om op tijd bij Scaldis te zijn. De vertrektijd wordt op de Oosterschelde bepaald door het tij en de daarmee samenhangende stroming. Op Scaldis hoorden we van zeeroeiende leden bloedstollende verhalen over tochten, die door tegenzittend tij uren konden duren, waarbij je nauwelijks vooruit kwam. Ook veel andere angstaanjagende anekdotes over wind, golfslag en regen kwamen langs. Maar we bleven goede moed houden.
Hoe zit het met de extra risico's in de winter? Je roeit dan vaak in de 'grijze
zone', waarin je soms wel en soms niet mag roeien of de een wel en de ander
niet. Bij een combinatie van negatieve factoren, zoals lage watertemperatuur,
hoge golven en harde wind, zit je buiten die zone. In de grijze zone moet je
zien uit te vinden of een vaarverbod van kracht is of niet. Mist kan snel
optrekken en plaatselijk zijn. Een onweersbui kan aan onze locatie
voorbijgaan. Gezond verstand oftewel zeemanschap moeten je beslissing
bepalen.
Lees hier het hele artikel